RODITELJSTVO

Roditeljstvo je zasigurno jedno od najzahtjevnijih i najintenzivnijih putovanja na koje se odrasla osoba može uputiti. Ako pogledamo knjige i tekstove na koje možemo naići na Internetu ili društvenim mrežama, na roditeljstvo je i dalje poprilično idealizirano i nije baš popularno govoriti o teškim trenucima. Iz nekog razloga postoji ideja da, ako govorimo o teškim mjestima i osjećajima koje povezujemo sa roditeljstvom, to znači da ne volimo dovoljno svoju djecu ili da smo neuspješan roditelj.

No ono što sasvim sigurno znamo jest da je nemoguće biti dobar roditelj i ne pitati se, ne sumnjati barem povremeno, ne osjećati se bespomoćno, ponekad i izgubljeno. Ta su teška mjesta sastavni dio roditeljstva, samo je pitanje dopuštamo li da nam dođu do svijesti ili ih potiskujemo sa idejom da nas ona čine lošim roditeljima ili da će se razriješiti sama od sebe. Ponekad, a to je za dječji razvoj najpogubnije, ne zagledavamo se u sebe i svoje roditeljstvo već okrivljavamo djecu opisujući ih kao “zločeste”, “razmažene”, “nezahvalne”, “teške” i slično.

IMG-f3dea60e0882ee1d219ad51b59bb3225-V (1)
Slika_mnogooko_dobro_cudoviste

Mnogo puta se može čuti i rečenica: “Roditeljstvo je najteži posao na svijetu, a jedini za koji ne treba ići u školu.” Iako je roditeljstvo puno više od posla, postoji i dio istine u toj rečenici. Zaista, nitko ne mora ići u školu da bi bio roditelj. Najčešće je jedina škola naše vlastito iskustvo bivanja djetetom u obitelji u kojoj smo odrasli. Kroz dugogodišnju praksu u radu s roditeljima vrlo često smo imale prilike čuti jedan od dva stava: ili idealizaciju vlastitih roditelja i djetinjstva i želju da budemo točno poput njih ili pak iskustvo traumatskog ili barem teškog djetinjstva uz rečenicu – želim biti sasvim drugačiji roditelj.

Obje ove rečenice mogu nas odvesti u krivu ulicu sa našom djecom zato jer to što je trebalo nama možda nije ono što treba našoj djeci. Kada vlastitoj djeci dajemo ono što je trebalo nama u opasnosti smo da u njima ne vidimo njih nego sebe. Onda zapravo činimo isto što su naši roditelji činili nama – dajemo svojoj djeci previše onoga što im ne treba, a premalo onog što njima treba.

Slika_mnogooko_dobro_cudoviste

RAD S RODITELJIMA

Iskustvo nas je naučilo da je izrazito rijetko moguće pružiti kvalitetnu i sveobuhvatnu, optimalnu, stručnu pomoć i podršku djeci ukoliko u tretmanske postupke ne uključimo i roditelje. Roditelji su najvažnije osobe u životu svoje djece, njihovi primarni pomagači, a djeca rijetko kada mogu biti dobro ukoliko roditelji to nisu. Primjerice, i istraživanja i klinička praksa pokazuju da roditeljska emocionalna reakcija i njihov način suočavanja nakon traumatskog događaja snažnije predviđa ishod tretmana za dijete nego vrsta i odabir tretmanskih tehnika. Zbog toga u našem Centru veliku pažnju posvećujemo radu sa roditeljima i pružanju podrške u roditeljskoj ulozi.

13754145_136983416733812_2133215648177559521_n

INDIVIDUALNO ILI U GRUPAMA

Roditelji su u prilici doći na savjetovanje zajedno ili sami i dobiti prostor u kojem mogu govoriti o teškoćama koje ih muče bilo u odnosu sa djetetom ili drugim roditeljem kao i općenito u roditeljskoj ulozi. Osim individualnog savjetovanja za roditelje nudimo i grupni tretman i rad jer ponekad je od velike pomoći svijest o tome da u svojim problemima nisu sami, kao i mogućnost uvida u vlastito ponašanje koji pruža povratna informacija koju možemo odbiti od drugih u sigurnom i povjerljivom okruženju zatvorene grupe.

13754145_136983416733812_2133215648177559521_n

"SAVRŠENI" RODITELJI NE POSTOJE
(I TO JE U REDU)

Najbolje i najviše što možete učinit za svoje dijete jest primiti i ozbiljno shvatiti poruke koje od nje dobivate, kao i reakcije i osjećaje koje u vezi roditeljstva imate i pogledati u sebe u potrazi za promjenom, ukoliko je ona potrebna. To ne znači biti savršen roditelj jer to ne postoji, to znači biti odgovoran čovjek, prema sebi i prema djetetu. Nekada možemo sami dešifrirati poruke koje dobivamo od djece i osjećaje koji se u nama javljaju i naći im ishodište. Ponekad su nam kao podrška dovoljni bliski ljudi i partneri u roditeljstvu, a ponekad su te poruke prezamršene ili teške ili idu daleko i duboko i za dešifrirati ih je potrebna podrška stručnjaka.  Rado ćemo vas pratiti na tom putu. I radi vas i radi vaše djece.

Zatvori izbornik